Kunst for fremtiden, Tønsberg torg

Bildet er tatt 02.05.2012,
I forbindelse med revitaliseringen av Torget i Tønsberg, der blant annet Mariakirken med tilhørende kirkegård fra middelalderen ble avdekket, dekoreres nå torgflaten med kunstarten graffiti.
Engasjert av kommunen
Før torget blir hellelagt og får sin endelige utforming etter revitaliseringen, har Tønsberg kommune engasjert graffitikunstnere til å tegne på torget.
Kunne vi lese på NRK Vestfold
Flotte bilder på linken.

Vist 266 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Så fint! Og nå er det vel dekket av heller!

Det gikk ikke mange dager før hellene kom på plass over kunsten. En svindyr affære for kommune.

Jeg tror jeg begynner å bli gammel. Grafitti og “tagger” kan være fint med godt håndtverk og god utførelse. Motsatt kan det være ren forsøpling, ikke minst der graffiti påføres uten at gårdeier/huseier er spurt (det er det vanlige), da blir faktisk graffiti hærverk, uavhengig av kvaliteten på “produktet”. Graffitiutøvere har blitt intervjuet i Aftenposten og de påstår at de skiller mellom privat og offentlig eiendom (som om det skulle være noe bedre å påføre skjemmende produkter på en offentlig fasade). Problemet er at sameier og borettslag da tydeligvis forstås som “offentlig eiendom”. Jeg bor i et sameie (bygård) som to ganger siste 15 år har fått totaloppusset fasaden for umiddelbart å bli “dekorert”, uten at noen spurte hva oss som bor her mener.

Når det det gjelder graffitien på torget over var vel ikke den det verste, men grelle skrikende farger og mønstre fungerer ikke sammen med et steinsatt torg og fortau og bygårder stort sett fra 1700- og 1800-tallet. Graffiti blir etter min mening fullstendig disharmonisk i en slik setting. Jeg er svært glad for at torgflaten her er reetablert etter de arkeologiske utgravningene. Det fremgår av teksten over at kommunen tillot graffiti som provisorisk dekorasjon inntil nytt torgdekke kom. Sikkert greitt. Det jeg reagerte på var at det virker som kommentarene over mener at provisoriet var bedre enn den endelige løsningen. Hilsen meg (gammel, gretten og grinete mann)

Jeg synes torvet ser flott og farverikt ut og det er fint at graffiti-folket får prøve seg på et stort “lerret”, men jeg tror ikke mange, ikke jeg heller, ville synes at det ville være en god idé å gjøre det permanent!

Må si med engang at graffiti som kunstretning har jeg ingen greie på.
Jeg tenker ikke at Erik er gammel, gretten og grinete. Du formidler respekt for andres verdier, offentlige og private. Opplever det samme i min hjemby hvor huseiere pusser opp, og snart er det ødelagt av tagging. Graffiti som dekorasjon i underganger og på store murflater kan være fint. Det viser denne sonen flere eksempler på.
Men å tolke mine kommentarer som om jeg heller ville beholde graffiti på torget i Tønsberg er helt feil. Oppussingen av torget i Tønsberg førte til fullstendig budsjettsprekk, og poster måtte kuttes på andre områder til stor sorg for oss innbyggere, bl.a. Ole 3(men det er en annen diskusjon.)
Foretrekker steinsettingen helt klart.

Da skled debatten over til evt. dårlig prosjektstyring i Tønsberg kommune. DET har jeg ingen mening om… Forøvrig glemte jeg å si at også halvgamle, sure meg synes at Street Art som Dolk og Pøbel er veldig tøft. Her har prosjektene høy kunstnerisk verdi (opplever jeg) og er påført miljøer der de tilfører noe, ikke herper bygningen. Dette kan være betongmurer, gamle nedlagte fabrikklokaler eller fraflyttede forfalne hus. Og her blir likevel eier spurt etter hva jeg forstår. Banneret til denne sonen har jo nettopp et slikt motiv. Jeg dumpet inn i denne sonen NÅ, men skal søke på Dolk og Pøbel. Kan med det samme reklamere for sonen “Vidars Lyse Verden” der Henningsværfritidsfotografen Vidar Lysvold har lagt ut bilder av Lofoten, Natur, Nordlys, osv. men også dokumentert Dolk og Pøbel som har hatt svært mange prosjekter i Lofoten.

Nå har jeg søkt. Veldig unødvendig Vidar-reklame, fant jeg ut. Han ER medlem av denne sonen og har alt dokumentert Dolk og Pøbel også her, i store doser.

(Forventer ingen kommentarer på torget i Tønsberg:-))
Jeg tror at man holder seg ung i sinn om man følger med på det som rører seg i samfunnet. Man behøver ikke å like alt. Men noe kan være tøft som du sier.
Takk for tipset til Vidars side!
Legger ved et bilde fra Tønsberg. Her ligger kunstmuseum Haugar på høyden og ruver over gatekunsten…

Jeg synes torget i Tønsberg ble tøfft jeg, men som Astrid sier ville ikke jeg heller hatt det slik permanent. Er enig i at en del grafitti er herverk. Når man bomber en hel bydel med intetsigende signaturer går man for langt. I Stavanger arrangerer de hvert år en Street Art festival, hvor de “beste” fra hele verden kommer for å gi sine bidrag. Dette er konsentret om Stavanger Øst og nedlagte Tou bryggeri og noen steder inne i byen. Alt var vel ikke lovlig de første årene, men nå er det slik at gårdeiere stiller vegger til disposisjon for kunsten. Det største i år var vel tårnet på sola flyplass. Dekorert fra bunn til topp av M-City. Ikke aller liker dette selvsagt, men jeg synes dette er flott, og kommer til å besøke denne festivalen igjen neste år.

Dekorasjonen av Obrestad fyr på Jæren, henger det sammen med Street Art Festival?

Nei, det må være den mindre kjente Lighthouse Art Festival.

Flott bilde av kunstfyr, Kjersti!

Jeg la først inn dette bildet av fyret som kommentar, se link Mener nok det samme i dag som den gangen at fyr skal se ut som fyr.

Festivalen som omhandler street art i Stavanger, heter egenglig Nuart festivalen. Den ble første gangen arrangert i 2001. Dekorasjonen av Obrestad fyr ble gjort til festivalen i 2011, og ble utført av Lucy Mclauchlan. Jeg synes dette er skikkelig flott. Det er desverre malt over nå. Var der i sommer for å ta bilder, men da var det borte.

Link til et bilde av fronten til Obrestad fyr, pluss litt info.

Vestfold (91 bilder)

 

Bildesamlingen (1264 bilder)

 
Annonse

Nye bilder